Miniloma Maarianhaminassa

Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland

Vietimme viime viikonlopun Ahvenanmaalla Maarianhaminassa. Meidän perheestämme kukaan ei ollut aikaisemmin käynyt maissa Ahvenanmaalla, joten kokemus oli ainutlaatuinen koko perheelle. Lähdimme matkaan perjantaina jo ennen klo 6, sillä laiva lähti Turusta kohti Maarianhaminaa 8.45. Olimme ottaneet mieheni kanssa ylimääräisen lomapäivän meille, jotta pystyimme olemaan käytännössä koko viikonlopun Maarianhaminassa.

Ajomatka Turkuun sujui perjantaina hyvin ja ehdimme onneksi ajoissa laivaan, vaikka Turussa olikin pienoista aamuruuhkaa sataman suunnilla. Lisäksi laivamatkamme oli erehdyksessä varattu lauantaille, mutta onneksi lähtöselvitysvirkailija teki taikojaan tiskillä ja pääsimme vaivattomasti matkaan. Laivamme oli tällä kertaa Viking Line Amorella, josta meille oli varattu hytti. Matka Maarianhaminaan kestää noin 5 tuntia Turusta käsin ja aamu alkoikin kivasti aamupalalla. Otimme myös pienet päiväunet prinsessan kanssa, jotta jaksaisimme seikkailla sitten loppupäivän.
Maarianhaminaan saavuttuamme poikkesimme nopeasti Visit Ålandin toimistolla, josta saimme matkaan vielä tarkempia tietoja matkastamme sekä ohjelmasta. Kiinnitin heti huomiota Maarianhaminan kauniiseen arkkitehtuuriin ja koko matkan ajan itsestäni tuntuikin, kuin ulkomailla olisi ollut. 

Yövyimme viikonlopun Hotelli Pommernissa, joka sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Hotelli Pommern on uusi hotelli, joka on rakennettu vuonna 2015. Huoneemme sijaitsi hotellin 4. kerroksessa ja sieltä oli kauniit näköalat kattojen yli. Huoneessamme oli leveä pari sänky ja prinsessa sai nukkua varavuoteessa. Hotelli oli erittäin siisti, moderni ja viihtyisä. Pommernissa on myös ravintola nimeltään Kvarter5, joka tarjoilee hotellivieraille aamupalan, lounaan sekä à la carte-annoksia.
Asetuttuamme hotelliin lähdimmekin pian kohti Mariebadia eli Maarianhaminan kaupungin uimahallia. Mariebadissa saimme tutustua yksityiseen kylpyläosastoon, jossa on kaksi saunaa sekä jacuzzi. Kävimme uiskentelemassa yleisen kylpylän puolella lastenaltaassa, jossa neiti pääsikin laskemaan pienestä liukumäestä veteen. Meillä ei ole kotona omaa saunaa ja saunommekin todella harvoin, joten oli erityisen ihanaa päästä nauttimaan lämmöstä niin tavallisessa kuin höyrysaunassakin.
Uinnin jälkeen lähdimme kävelemään merenrannan viertä pitkin takaisin keskustaan ja suuntasimme syömään. Meille oli suositeltu ravintoloista erityisesti Indigoa sekä Diabloa, joista valitsimme tällä kertaa Diablon. Diablo tarjoilee erinomaista pizzaa ja kaikki annokset katosivatkin meidän lautasilta. Ravintolassa oli erityisen kaunis sisustus ja tunnelma oli erittäin pehmeä. Looseja koristivat tekoturkistaljat ja ikkunoissa oli kauniita koristevaloja. 
Syömisen jälkeen ihastelimme vielä hetken kauniita jouluvaloja keskustassa ja suuntasimme suht nopeasti nukkumaan koko perheen voimin, sillä seuraavana päivänä tiedossa oli jälleen aikainen herätys.

Lauantaina heräsimme jälleen ajoissa, sillä meillä oli sovittu matka Kastelholman joulumarkkinoille. Bussi Kastelholmaan lähti 9.30, joten kävimme nopsaan aamupalalla Kvarter5:ssä ja kävelimme bussille. Matka Kastelholmaan kesti noin 40 minuuttia ja saimme samalla ihailla Ahvenanmaata. Ylitimme matkalla mm. korkealle rakennetun sillan, josta oli kauniit näköalat merelle.

Joulumarkkinoilla ihailimme erilaisia myyntikojuja, neiti kävi jättämässä joululahjatoiveensa Joulupukille ja kävimme myös vierailemassa Kastelholman linnassa. Neiti oli erityisen innoissaan oikeasta linnasta, mutta hän pettyi kovasti kun linnassa ei ollutkaan prinsessoja. Neiti myös tokaisi, että linna on rikki ja hän haluaisi korjata sen. Tokihan linna oli satojen vuosien aikana kärsinyt erilaisia vaurioita. Ensimmäiset maininnat Kastelholman linnasta lyötyvät 1300-luvulta ja itse kuningas Kustaa Vaasa on käynyt kaksintaistelun tässä linnassa. 
Joulumarkkinoiden jälkeen palasimme takaisin Maarianhaminaan ja kävimme tutustumassa keskustan kauppoihin. Löysimme myös paikallisen kirpputorin, jossa minun oli päästävä käymään. Emmaukselta löysin neidille uudet talvitumput 1,5 eurolla, joten tyhjin käsin emme sieltäkään poistuneet. Kävimme tutustumassa myös ostoskeskuksen kauppoihin sekä kävimme testaamassa paikallisen Hesburgerin. Koko matkan ajan puhuin käytännössä ruotsia ja ainoat vaikeudet meinasivatkin iskeä juuri Hesessä, kun kielitaito ei riittänytkään kerrosaterian tilaamiseen. 

Illalla ennen ravintolareissua kävimme vielä toistamiseen keskustassa, sillä halusimme käydä tutustumassa myös muihin paikallisiin kahviloihin ja ravintoloihin. Kävimme testaamassa Ahvenanmaalaisen pienpanimo Stallhagenin oluita Sittkoffska Gården-nimisessä kahvilassa, joka sijaitsi aivan hotellimme lähettyvillä.
Lauantaina illastimme hotellin omassa ravintolassa Kvarter5:ssä, jossa meillä oli pöytävaraus klo 18. Menu oli valittu valmiiksi puolestamme ja saimmekin maistella sellaisia makuja, joita emme olisi ehkä muutoin valinneet. Itse olen ainakin niin ennakkoluuloista sorttia, että ainakin blinit ja mäti olisi annoksista jäänyt kokeilematta. Yllätyin kuitenkin erittäin positiivisesti ja blinit olivatkin ehkä maukkain annos meidän kolmesta vaihtoehdosta. Saimme maistella yhteensä kolmea eri alkupala-annosta, jotka olivat blinit ja siian mäti, härkäcarpaccio sekä lohitartar.

Yleensä tilaan ravintolassa alkuun juurikin härkäcarpaccion mikäli sellainen on vaihtoehtona sekä pääruokana maistuu kunnon pihvi. Blinejä en olisi uskaltanut ikimaailmassa itse tilata, mutta onneksi maistoimme näitä. Annos oli erittäin hyvä ja Samillekin maistui suurena yllätyksenä smetana. Makuyhdistelmänä blini, siian mäti, punasipuli sekä smetana oli erinomainen. Muutoinkin annokset olivat erittäin maukkaita ja Kvarter5 ei käytäkään ruuissaan puolivalmisteita. Prinsessa söi hieman perinteisemmän aterian eli lihapullat ja muusi, joista lopulta suuhun katosi lopulta pelkästään muusi. Onneksi keittiöhenkilökunta oli ystävällistä ja neiti sai vielä toisen annoksen muusia, joka katosi myös lautaselta :) Myös neidin lattialle vahingossa pudottamat puolukat eivät onneksi haitanneet!

Jälkiruuaksi meillä aikuisilla oli mustikka parfait eli jäädyke. Neiti sai maistella jälkiruuaksi jäätelöä tai töötelöä niin kuin hän itse vielä sanoo. Illallisen jälkeen vetäydyimme huoneeseen rentoutumaan ja syömään vielä hieman sipsejä ennen nukkumaanmenoa.

Sunnuntaiaamuna koitimme nukkua mahdollisimman pitkään, sillä päivästä tulisi vielä pitkä ennen kuin olisimme takaisin kotona. Kävimme aamulla Kvarter5:ssä aamiaisella ja luovutimme huoneen klo 12, jonka jälkeen suuntasimme Merenkulkumuseoon. En yleensä ole museoihmisiä, mutta museo oli erittäin mielenkiintoinen. Opimme kaikki uutta ja kävin itse kokeilemassa mm. pelastuslauttaa. Lautta oli ehkä hitusen vanhanaikainen enkä olisi kyllä kovin luottavainen moisen kyydissä avomerellä. Neiti tykkäsi myös kovasti ihailla laivojen pienoismalleja. Museon edustalla rantaan on myös ankkuroitu nelimastoinen rahtipurjealus Pommern, joka on rakennettu vuonna 1903. Se on ainoa alkuperäisessä kunnossa säilynyt rahtipurjealus.

Merenkulkumuseosta siirryimme rantaa pitkin kävellen satamaan, jossa odottelimme Viking Gracen saapumista ja kotimatkalle lähtöä. Kun lähdön hetki koitti, en olisi millään malttanut lähteä kotia kohti ja olisin halunnut viettää Ahvenanmaalla vielä ainakin päivän tai pari. Tykästyin kovasti Maarianhaminan arkkitehtuuriin sekä Ahvenanmaan omaan kulttuuriin ja elämäntyyliin. Haluan ehdottomasti käydä Ahvenanmaalla vielä uudelleen ja kokea myös Maarianhaminan vilkkauden kesäkaudellakin.
Kotimatka meillä taittui Viking Gracella, jolle olin halunnut päästä jo pari vuotta. Olen ihastellut laivan arkkitehtuuria kuvista ja olenkin harmitellut, että laiva kulkee Turusta iltaisin kohti Tukholmaa. Gracella parasta oli ehdottomasti juurikin laivan arkkitehtuuri ja joka puolella oli todella kaunista. Hyttikäytävät olivat selvästi leveämmät kuin vaikkapa Amorellalla, jolla saavuimme Maarianhaminaan perjantaina. Lisäksi laivasta huokui kaikin puolin se, että se oli vielä todella uusi ja modermi. Gracella on myös iso taxfree ja erinomaiset leikkihuoneet, joissa perheen pienimmät varmasti viihtyvät. Lisäksi tykkäsin myös siitä, että Gracella oli painon mukaan maksettavia annoksia, joihin sai valita itse mitä halusi.

Turkuun saavuttuamme edessämme oli vielä kahden tunnin ajomatka kotiin ja olimmekin kotona vasta hieman klo 22 jälkeen. Matka taittui onneksi hyvin ja suht nopeasti. Kolmen päivän miniloma teki kyllä erittäin hyvää ja pieni irtiotto arjesta aivan muissa maisemissa kuin omassa kodissa tuli tarpeeseen.

Matkakohteena suosittelen kyllä ehdottomasti Ahvenanmaata kaikille. Parasta siellä oli ystävälliset ihmiset, lapsiystävällisyys ja yleinen palvelualttius, kaunis arkkitehtuuri ja kaunis joulukoristelu kaupungilla näin joulun alla 💖 Matka Turusta Maarianhaminaan taittuu nopeasti ja täältä on helppo jatkaa halutessaan myös Tukholmaan, johon laivamatka kestää myös noin 5 tuntia. Ahvenanmaalta on myös säännöllistä lentoliikennettä niin Helsinkiin kuin Tukholmaankin, joten suurkaupungit ovat tarvittaessa lähellä. Talvisaikaan Ahvenanmaalla on varmasti vähemmän turisteja kuin kesällä, joten jos haluaa matkailla rauhassa, suosittelen talviaikaa. Ahvenanmaalla riittää paljon tekemistä myös talviaikaan!

Oletko sinä käynyt koskaan Ahvenanmaalla?
 1. En oo kyllä koskaan jalkautunut Ahvenanmaalle, pitäs käydä sielä joskus, kuten Suomen lapissa. Sitten ois kaikki "must" jutut koettu aikuisikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä ehdottomasti käymään :) Todella kaunis paikka ja kokemisen arvoinen! Ai et oo käynyt lapissakaan? No sitten vaan matkailemaan!

   Poista
 2. Oi miten kiva loma teillä on ollut :) En ole itsekään käynyt koskaan Ahvenanmaalla, mutta haluaisin ehdottomasti käydä. Mitä luulet, pärjäisikö Maarianhaminassa suomella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aivan erityinen ja ihana loma <3 Me puhuttiin pelkästään ruotsia tällä reissulla ja oletuksena se siellä kaikilta tulikin. En osaa tähän siis täysin vastata :/ Ehkä jäi enemmän kuitenkin sellainen kuva, että ruotsi on aika must.

   Poista
 3. Itse olen käynyt monesti Ahvenanmaalla pyöräilemässä kesäisin. Siellä on kyllä todella ihana luonto eli kannattaa käydä myös kesälläkin. Toki ihmisiä on enemmän, mutta pitäähän sitä tunnelmaakin olla.

  Mukavaa joulunodotusta!

  - Hellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy ehdottomasti käydä täällä joskus myös kesällä :) Kiitos kommentistasi ja mukavaa joulunodotusta sinnekin!

   Poista

Designed by FlexyCreatives