Näin kasvatat näkyvyyttä Instagramissa

Instagramin algoritmi ja sen toiminta on yksi asia, joka ainakin itseäni hämmentää hyvin suuresti.  Algoritmi muuttuu ja päivittyy jatkuvasti "machine learningin" myötä eli algoritmi oppii käyttäytymisestäsi jatkuvasti. Aikaisemmin Instagram näytti käyttäjien kuvia julkaisujärjestyksessä, mutta nykyään algoritmi poimii kuvavirtaasi kuvia sen mukaan miten itse ja toinen osapuoli Instagramissa käyttäytyy. Itse tykkäsin kovasti siitä, että näin kaikkien seuraamieni käyttäjien julkaisut aina aikajärjestyksessä. Nykyään osa sisällöstä on "piilotettu" minulta jos algoritmi kokee sisällön sellaiseksi, ettei se kiinnosta minua. Tähän vaikuttaa mm. julkaisujen tykkääminen ja kommentointi. Jos en tykkää/kommentoi tietyn käyttäjän julkaisuja eli Instagramin mukaan "reagoi" niihin, kyseisen käyttäjän kuvia näytetään vähemmän tai ei jopa ollenkaan minulle. Algoritmi myös määrittelee sen mitkä kuvat nostetaan kuvavirtaani ensimmäisenä ja useimmiten vaikka kuva olisi julkaistu jo muutama päivä sitten.

Miten siis kasvattaa omaa näkyvyyttä Instagramissa?

Instagramia käyttäessä kannatta muistaa että kyseessä on sosiaalinen media. Tällä tarkoitan sitä, että Instagram haluaa käyttäjiensä välille sosiaalista vuorovaikutusta. Tämä tarkoittaa sitä, että saadaksesi näkyvyyttä omille kuvillesi, myös sinun itsesi tulee olla aktiivinen Instagramissa eli tykkää, tallenna ja kommentoi muiden käyttäjien mieleisiä julkaisuja ja ole vuorovaikutuksessa muiden käyttäjien kanssa. Näin toimimalla varmistat sen, että näet jatkossakin sinulle mieleistä sisältöä ja muut käyttäjät näkevät omaa sisältöäsi. Muiden käyttäjien kuviisi tekemät tykkäykset, tallennukset ja kommentit nostavat oman kuvasi näkyvyyttä ja kuvasi näkyy algoritmin ansiosta paremmin avainsanoissa (hashtagit), aloitussivulla sekä suositelluissa sisällöissä. 

Julkaisuista tykkääminen

Instagramin julkaisusta tykkääminen eli käyttäjän kuvasta tykkääminen on yksi Instagramin perustoiminnoista ja varmasti jokaiselle kommentoinnin lisäksi se tutuin. Kuvasta tykkääminen tapahtuu joko tuplanäpäyttämällä kuvaa nopeasti tai klikkaamalla kuvan alapuolella näkyvää sydäntä.  Sydän muuttuu punaiseksi silloin kun kuva on tykätty. Instagramilla on käynnissä kokeilu, jossa osalta käyttäjiltä on piilotettu kuvien tykkäysmäärät. Omien kuvien saamat tykkäykset näkyvät kyllä, mutta muiden tykkäysmäärät eivät näy testiryhmäläisille. Mielestäni tämä olisi ihan tervetullut uudistus, joka toivottavasti poistaisi sosiaalisen median aiheuttamia paineita etenkin nuoremmilta käyttäjiltä.

Julkaisujen tallentaminen

Instagramin julkaisujen tallentaminen on kenties monelle hieman tuntemattomampi toiminto, mutta tämä kyseinen toiminto mahdollistaa mieleisten kuvien tallentamisen omiin Instagramin kansioihisi, jolloin voit halutessasi palata katselemaan tallentamiasi kuvia. Kuvan tallentaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuva tallentuisi laitteellesi vaan kuva pysyy edelleen vain Instagramissa. Jos julkaisusi tallennetaan, tämä nostaa kuvasi näkyvyyttä. Julkaisun tallentaminen tapahtuu kuvan alalaidassa olevasta lipukkeesta ja kun lipuke näkyy mustana, kuva on tallennettu.

Julkaisujen kommentointi

Julkaisujen kommentointi on toinen Instagramin perustoiminnoista. Kommentointi tarkoittaa luonnollisesti sitä, että toinen käyttäjä kommentoi kuvaasi. Tällä hetkellä vallitsee tieto, että kaikki kommentit riippumatta niiden pituudesta tai sisällöstä vaikuttaisivat kuvan näkyvyyteen, kun taas aiemmin olen kuullut puhuttavan siitä, että algoritmi huomioisi vain "riittävän pitkät" kommentit eli minimissään neljän sanan kommentit eikä hymiöitä laskettaisi tähän mukaan. 

Sisällön kohdentaminen

Jos haluat maksimoida sisältösi näkyvyyden, varmista että tuotat "oikeanlaista" sisältöä kohderyhmällesi. Jos yleisösi on suomalaista, tee sisältöä suomalaisille. Jos yleisösi koostuu perheellisistä, perhekeskeinen sisältö toimii todennäköisesti hyvin. Yleisösi käyttätymistä ja rakennetta voit seurata Instagramin tilastojen kautta. Sieltä näet paljonko julkaisujasi seurataan tiettyinä kellonaikoina ja mistä seuraajasi tulevat (kaupungit/maat) suurimmaksi osaksi. Lisäksi näet minkä ikäistä yleisösi on ja koostuuko yleisösi pääasiassa naisista vai miehistä.

Muita muistettavia asioita

Muita muistettavia asioita näkyvyyden kannalta on julkaisemisen ajankohta, kommentteihin vastaaminen, hyödynnä myös Stories-osion sisältöä tekemällä esimerkiksi kyselyitä ja reagoi myös muiden käyttäjien julkaisuihin. Pidä myös kiinni suhteellisen samasta postausrytmistä eli jos julkaiset kuvan kerran päivässä, julkaise jatkossakin kuva päivittäin. Muutokset postausaktiivisuudessa saattavat laskea näkyvyyttäsi. 

Yhteenveto näkyvyydestä

 • Tykkää, tallenna ja kommentoi muiden julkaisuja
 • Vastaa kuviesi kommentteihin
 • Reagoi muiden käyttäjien tarinoihin
 • Lisää sisältöä omiin tarinoihisi 
 • Julkaise sisältöä säännöllisesti - oli se sitten kerran päivässä tai kerran viikossa
 • Seuraa milloin julkaisusi tavoittaa parhaiten ja pyri julkaisemaan sinä ajankohtana
 • Kohdenna sisältösi oikein eli esimerkiksi tee suomenkielistä sisältöä suomalaisille

 1. Hyviä vinkkejä olit tähän kerännyt.
  Ihanaa iltaa sinulle Cami ❤️

  VastaaPoista
 2. Hyviä vinkkejä! Mä toivoisin myös sitä, ett IG:ssä näkyisi kaikkien seuraamieni henkilöiden julkaisut ihan siinä järjestyksessä, missä ne on julkaistu. Mä pystyn tavallaan ymmärtämään miksi osa piilotetaan tai joidenkin käyttäjien julkaisuja ei nosteta samalla tavalla itselle esille kuin muiden. Mutta sitten kun mietin niin en mä seuraa IG:ssä tilejä, joiden sisältö mua ei kiinnosta, eli miksi siis en haluaisi myös nähdä kaikkien julkaisuja? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ois tosi kiva että olis sama vanha järjestys. Välillä ärsyttää kun feediin tulee just vaikka vappukuvia ja sehän on mennyt jo ajat sitten. Mun mielestä on myös hassua se, että algoritmin pitäis erikseen päättää vaikka miten näyttää sun kuvia mulle, kun en varmaan just seurais sua jos sun sisältöä en haluaisi nähdä :D

   Poista
 3. Toi tykkäysten näkymättömyys on ihan mahtava uudistus! Mulla ei oo pitkään aikaan näkynyt muiden tykkäykset ja se heti vähentää tykkäysten ''merkitystä''. Paljon kivempi tehdä sisältöä, kun ei niin maanisesti tuijota niiden määrää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sulle ei näy, onnekas! :) Mitä oot ollut siitä mieltä ja pitäskö sun mielestä olla kaikilla käytössä? Mun mielestä olis just kiva ettei tykkäyksiä olis ja kaikki vois vaan tehdä sisältöä miettimättä että saako kuva nyt 1 vai 1000 tykkäystä. Ei toki kaikki näitä toki mietikään, mutta kyllähän somea tekevänä niitä on ollu pakko miettiä!

   Poista

Designed by FlexyCreatives