Millaista Personal Trainerin työ oli?

Kouluttauduin Personal Traineriksi Fitness Academy Finlandin kautta n. 1,5 vuotta sitten, kun minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä toista työtä kauppaduunin lisäksi. Yleensä kaiketi Personal trainereille ei luvata varmaa työpaikkaa kurssin jälkeen, mutta tällä kertaa näin oli. Kaikki kurssille valitut tulisivat saamaan työpaikan joko uudesta keskuksesta tai sitten jo olemassa olevasta. 

Kurssi kestää yleensä FAF:lla n. puolisen vuotta, mutta meidän kurssi oli kovan PT tarpeen vuoksi melkoinen intensiivi kurssi, sillä puolen vuoden asiat oli mahdutettu 18 päivään ja jokaisena päivänä kurssi kesti kymmenisen tuntia. Kovin paljoa muuta ei noina kolmena viikkona tarvinut tehdä.Oma osaamiseni oli jo salitreenikokemuksen myötä aika hyvä, vaikkakin paljon uutta tuli opittua. Mm. erikoistekniikat tulivat tutuimmaksi ja esimerkiksi miten vanhusten kanssa tulisi treenata. Ruokavalioasiat olivat sieltä vähiten kiinnostavimmasta päästä kurssin aiheista, vaikka se onkin tärkeä osa-alue. Oma lempparini oli erilaiset kuntotestit ja pääsimme tietysti testaamaan toistemme kuntoja kurssin aikana. 

Mitä työ itsessään sitten oli?

Personal trainerin palkka koostuu useimmiten pelkästä provisiosta, joka tarkoittaa sitä että ainoastaan myydyistä ohajuksista saat tuntipalkan. Asiakkaita ei varmasti monella ole jonoksi asti alussa, joten myyntityötä täytyy tehdä palkatta. Mikäli vietit salilla 8 tuntia päivässä metsästäen uusia asiakkaita, niiltä tunneilta sinulle ei itsellesi jää rahallisesti mitään käteen. Tietysti omaa aikaa tulee sijoittaa myyntiin, mutta mikäli olet todella epäonnekas, asiakkaiden saaminen voi olla vaikeaa. Ei siis auta seisoskella tumput suorina ja odotella että asiakkaat tulisivat sinun luoksesi, vaan täytyy osata olla röyhkeä ja etsiä ne asiakkaat. 

Useimmilla saleilla annetaan esimerkiksi uusille asiakkaille ilmaisia PT-käyntejä, jotka ovatkin yksi parhaista tavoista tavata uusia mahdollisia asiakkaita. Näistä ns. ykköskertalaisten tapaamisista saat normaalia pienemmän tuntipalkan, mutta käteen jää ainakin varmasti jotain vaikkei asiakas haluaisikaan ottaa PT:tä.


Itse olen aina tullut ihmisten kanssa hyvin toimeen ja olen hyvin sosiaalinen, kiitos kauppakokemukseni. Minun oli helppo lähestyä ihmisiä, mutta suurin syy siihen miksi lopetin PT-työn täysin oli työn taloudellinen epävarmuus. Mikäli asiakas syystä tai toisesta peruu tuntinsa, se täytyy siirtää ja sinulta jää silloin palkka saamatta. Minulla oli kerran melkein täysi päivä bookattuna, mutta pahimpina flunssakausina kaikki päivän asiakkaat saattoivat perua tulonsa ja mistäs repäiset sitten tilalle uusia asiakkaita mikäli et ole todella haluttu PT. Silloin päivän palkkasaldo näyttää nollaa ja silläkö vuokra maksetaan?

Tyypillinen työpäivä oli sekoitus asiakkaiden hankkimista, kenties yksi ryhmäliikunta tunti sekä muutama ohjaus päivästä riippuen. Lisäksi tulevien tuntien ohjelmat täytyy suunnitella (omalla ajalla). Personal trainerille on tärkeää olla esillä kuntosalilla, joten salilla tuli usein pyörittyä ihmisiä moikkaillen ja samalla paikkoja siivoten. Asiakkaita oli helppo lähestyä heidän jo ollessaan treenin parissa, mutta tietenkään ketään ei saanut häiritä kesken sarjojen. Muutaman ilmaisen vinkin kautta oli helppo sopia henkilökohtainen tapaaminen asiakkaan kanssa. 

Omat asiakkaani olivat kaikki aivan ihania ja sainkin tavata työni parissa monenlaisia ja eri ikäisiä ihmisiä. Vanhin asiakkaani oli jo 75-vuotias, joten ikä ei todellakaan ole este PT:n hankkimiselle. Oli ihana innostaa ihmisiä liikkumaan ja auttaa heitä tavoitteissaan, oli se sitten laihtuminen, liikkuvuuden lisääminen tai aerobisen kunnon lisääminen. Aivan mahtavin tunne oli se, kun asiakas tulee kertomaan sinulle onnellisena kuinka on huomannut itsessään muutoksen tai muuten vain kertoo sinulle onnistumisistaan ja hyvistä fiiliksistään. 

Olen tyytyväinen siihen, että PT-koulutus tuli hankittua, vaikka loppujen lopuksi ala ei ollut minua varten. Omaan treeniin sai paljon vinkkejä ja vaikka omaankin koulutuksen, minullakin on silti edelleen ollut PT. Välillä sitä itsekin tarvitsee sen toisen siihen viereen kertomaan mitä tehdään seuraavaksi ja kuinka oikeasti saadaan se muutama toisto sieltä vielä lisää. 

Onko täällä muita PT:itä ja millaisia kokemuksia teillä on trainereista?
 1. Voi tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! :) Oonkin aina miettinyt, miten hyvin pt:t lopulta työllistyvät ja onko työ jatkuvaa itsensä markkinoimista. Olisipa tuotakin helpotettu jotenkin, niin pt:iden hinnat eivät olisi pilvissä ja ihmiset käyttäisivät palveluja huomattavasti enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eikä noi PT-pakettien korkeet hinnat ainakaa auta asiaa :) Markkinointiahan se on ja jos ei oo esillä hyvin, ei oo kans niitä asiakkaitakaan.

   Poista
 2. Oot kirjoittanut tosi hyvin ja informatiivisen postauksen PT:n ammatista! En ole ennen edes ajatellut tuota palkkahommaa, mutta ymmärrän nyt paremmin, miten yrittäjämäistä toimintaa se on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on melkosta itsensä likoon laittamista kyllä :D Jos on kovin ujo niin en kyl suosittele tätä ammattia. Kiitti kommentista Enni :)

   Poista

Designed by FlexyCreatives