Gilmore Girls - Year in life

Kuinkas monen muun viikonloppu on sattumoisin kulunut TV:n ääressä? Itsehän liimauduin jo heti perjantaina Netflixin ääreen ja olin koko aamun refreshaamassa selaintani, jotta näkisin varmasti heti, kun Gilmoren tyttöjen uusimmat jaksot ilmestyisivät Netflixiin. Jaksot ilmestyivät onneksi jo kello kymmenen ja se oli menoa sitten. Jos et ole jaksoja vielä katsonut, niin älä ihmeessä lue vielä koko postausta, sillä se tulee sisältämään juonipaljastuksia.

Itse katsoin Gilmoren tytöt läpi ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna, joten olin todella pahasti jäljessä. Onneksi kuitenkin katsoin, sillä ihana sarjahan se on. Välillä toki juonenkäänteet ja mm. Lorelain luonne ärsyttivät, mutta jokaisessa sarjassa on varmasti ne ärsyttävät hetkensä. Nyt ilmestyneet neljä jaksoa kuvastavat jokaista vuoden aikaa ja jaksot ovat erikoispitkiä eli n. 1,5 tunnin mittaisia. Aikaa alkuperäisen sarjan päättymisestä on ehtinyt kulua melkein vuosikymmen, joten Rorystakin on saatu kunnolla aikuinen.
Gilmoren tytöt - vuosi elämää- minisarjassa nähdään hahmojen kohdalla alkuperäiset näyttelijät, joista tietysti päärooleissa loistavat Lauren Graham Lorelaina sekä Alexis Bledel Roryna. Mukana ovat myös hahmojen perhe, parhaat ystävät sekä entisen ja nykyiset heilat alkuperäisillä näyttelijöillä vahvistettuina. Sarjasta puuttuu ainoastaan Lorelain isä Richard, sillä hänen näyttelijänsä kuoli aivosyöpään vuonna 2014 eikä hahmoa onneksi myöskään korvattu.

Koska kyseessä on kuitenkin minisarja, osan hahmoista visiitti jää kovin väkinäiseksi. Itse petyin eniten kolmannen jakson musikaalikohtauksiin, sillä sekin aika olisi voitu käyttää johonkin oikeasti juonen kannalta olennaiseen. Nyt mm. Deanin ja Roryn isän Christopherin visiitit neljännessä jaksossa jäivät muutaman minuutin mittaisiksi ja jäin miettimään, että oliko nyt sitten ihan pakko. Samoin Lorelain parhaan ystävän Sookien visiitti oli melko pikainen, mutta onneksi mm. Michel oli mukana isommassa roolissa. Hän kun oli omasta mielestäni aina yksi parhaista persoonista sarjassa.

Lorelain äidin muutos tiukkapiposta inhimillisemmäksi oli todella ilahduttavaa nähdä. Vaikka Emily ensin riutuikin Richardin kuoleman jälkeen, hänestä kuoriutui kyllä melkoinen pakkaus. Sisäkköjä tunnin välein erottava kartanon rouva vaihtui lempeämpään versioon ja sama sisäkkökin säilyi kaikkien neljän jakson ajan. Myös DARin muut naiset saivat kuulla kunniansa tältä rautarouvalta.
Silloin kun sarjaa ensimmäisen kerran esitettiin, Rory oli itse täydellisyys tyttärenä. Hän kävi kallista yksityiskoulua, päätyi Yalen yliopistoon sekä oli aina niin kiltti tyttö. Nyt kuitenkin täydellisyys oli karissut Rorysta, sillä hän oli työtön, asunnoton sekä varaton. Myös moraali tuntui olevan kovin löyhällä, sillä Rorylla oli suhde kihloissa olevaan Loganiin. Suhde kariutui Loganin ja hänen kihlattunsa muuttaessa yhteen ja siitäkin sitten Rory-parka oli aivan rikki. Tilanteen laatu kun oli tehty kuitenkin hänellekin selväksi. Itse olisin toivonut Roryn päätyvän Loganin kanssa yhteen, sillä täällä kuulutaan ehdottomasti Team Loganiin. Dean oli kuitenkin liian lälly Rorylle ja Jess kuitenkin liian paha poika sekä ehkä aavistuksen liian eri maailmasta kuin Rory.

Ikuinen On/Off-pariskunta Luke ja Lorelai olivat myös vihdoin löytäneet onnen omalla tavallaan, vaikka suhde joutuikin koetukselle mm. vauvakeskusteluiden myötä. Lorelai pystyi myös vihdoin kasvamaan ihmisenä ja he päätyivät kuin päätyivätkin naimisiin neljännessä jaksossa. Lorelaissa on aina ärsyttänyt eniten hankala luonne, sillä asioista vaan tupattiin tekemään liian vaikeita ja hän sai minut usein hakkaamaan päätäni seinään. Häät jättivät kuitenkin huonon fiiliksen ainakin itselleni, sillä se tuntui sarjan keston kannalta hyvältä hätäratkaisulta, jotta ne saatiin esitettyä sarjan aikana. Olisin mielelläni nähnyt häät isona tapahtumana, sillä Stars Hollown yhteisöllisyys oli sarjan parhaita piirteitä.
Suurimmat fanit ovat varmasti lukeneet myös käsikirjoittajan jo ennakkoon päättäneensä viimeiset sanat sarjalle. Koska alkuperäiset käsikirjoittajat eivät olleet mukana tekemässä viimeistä varsinaista kautta, viimeiset sanat jäivät näille jaksoille. Itsekin mietin pitkään, että mitkä nämä viimeiset sanat tulisivat olemaan ja odotin jotain huikeata, mutta loppujen lopuksi kuitenkin petyin. Lopussahan Rory paljastaa Lorelaille huvimajan portailla olevansa raskaana ja kaiken nähdyn perusteella voisi olettaa, että lapsi olisi Loganin. Lapsi voi toki olla Roryn yhden illan jutun Wookienkin, mikä ei olisi täysin yllättävää tämän sarjan kannalta. Jos sarja haluaisi siis jatkua vielä joskus, sille olisi tässä mahdollisuus.

Omalta osaltani on pakko myöntää, että odotin tältä sarjalta paljon enemmän. Kyseessä oli toki todella nopea katsaus yhteen vuoteen neljässä jaksossa, mutta mukana oli paljon sellaista, jonka olisi voinut jättää pois. Jos on tekemässä minisarjaa vanhasta suosikista, voisi sitten keksiä siihen oikeaa sisältöä eikä laittaa jaksoon puolta tuntia turhaa laulua. Parasta sarjassa oli Emilyn muuttuminen, Lorelain ja Luken naimisiinmeno (itse häät olivat typerät) sekä Parisin hahmon säilyminen omana itsenään. Myös Lorelain kyky antaa periksi vaelluksella ihastutti kovasti, sillä en olisi odottanut hahmon kykenevän sellaiseen. Itseäni jäi ärsyttämään se, ettei mm. Lanen kuulumisia oikeasti kerrottu vaikka hahmo olikin paljon esillä sekä muutaman hahmon väkinäiset esiintymiset. Deaniin törmääminen kaupassa oli kaikista turhin, vaikka hän olikin aikoinaan keskeisessä osassa sarjassa.

Mitä mieltä te olitte sarjasta? Jäikö teille pääosin positiivinen fiilis vaiko jäikö jotain hampaankoloon ja mitä olisitte kaivanneet jaksoihin?
 1. En ole koskaan katsonut tätä sarjaa oikeastaan, en ole niin kiinostunut sitten nuoruudessani tästä. En tykännyt esimerkiksi myöskään Salatuista elämistä, joita kaikki silloin myös seurasivat. Vähän kaidan tien kulkija siis.. ehkä nyt kun se löytyy Netflixistä tulisi katsottua sieltä aikanaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistan kun katoin vitosella savityökerhossa Salkkareita ja piti esittää, että muakin muka kiinnostaa :D Jossain välissä vuosia myöhemmin sitä kyllä oikeesti katoin, mutta nyt seki on jäänyt. Jos joskus tulee sellanen tilanne, ettei oo mitään katsottavaa niin koklaa ihmeessä ees Gilmorea :) Mukavan kevyttä ja jaksoja löytyy sopiva määrä jos innostuu.

   Poista
 2. Siis mä just alotin katsomaan tän sarjan ensimmäistä jaksoa, mutta vielä ei ihan napannut. Tosin yritin sivistää itseäni katsomalla tota englannin teksteillä, joten en tainnut ihan kaikkea tajuta. :D Olis niin kiva löytää uus sarja, johon koukuttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä sarjassa on vielä erikoisuutena nopeat dialogit niin siihenkin menee hetki tottua. Puhetta tulee välillä sellaista tahtia meinaan :D Toivottavasti sarja nappaa sullakin, sillä tää on oikeesti tosi kiva kun jaksaa vaan kattoa alusta loppuun :)

   Poista
 3. Pitänee varmaan katsoa joskus nää neljä jaksoa uudellee, kun jotenkin tuntuu myös menneen paljon ohi. Musikaalin ohi aion edelleen kelata :D Monet ylistää tätä kautta ihan sokeasti, mutta mä en vaan pysty. Ne kuuluisat viimeiset neljä sanaakin oli niin laimeat! Tosi hyvä "päätös" sarjalle.

  VastaaPoista

Designed by FlexyCreatives