Kokeilussa Apple Watch Series 5 älykello

Olin pitkään kipuillut vanhan aktiivisuuskelloni kanssa, joka ei toiminut kuten olisin sen halunnut toimivan. Olen melko varma, että kello ei toiminut niin kuin sen valmistaja olisi halunnut sen toimivan tai jos toimi, kello ei kyllä todellakaan ollut hyvin suunniteltu ja toteutettu. Vanha kelloni oli Suunto 3 fitness, jonka sain mieheltäni joululahjaksi pari vuotta sitten. Eniten kellossa ärsytti se ettei se seurannut aktiivisuutta käytännössä lainkaan. Askeleet kertyivät vain puoliksi eikä esimerkiksi pidempää kävelylenkkiä kauppaan laskettu aktiivisuuteen mukaan ellei kello ollut päällä urheilutilassa. Kuka ihmeessä pitäisi kauppareissulla kelloa päällä urheilutilassa? Vaikka päivän aikana olisi ollut oikeasti aktiivinen ja puuhastellut paljonkin, kello saattoi näyttää 30 kulutettua kaloria sekä 3000 askelta. Kun tämä alkoi ärsyttämään tarpeeksi, kello lähti vaihtoon ja päätin tilata itselleni synttärilahjaksi Apple Watchin.

Alunperin en todellakaan ollut suunnitellut Apple Watchin ostamista, sillä esimerkiksi Samsungin älykellot ovat ihan huippuja samoin kuin Garminin jollaisen olen myös omistanut joskus. Mieheni tilasi itselleen uuden kellon Telian kampituspäiviltä ja valikoimaa selatessani bongasin sieltä vaaleanpunaisen Apple Watch Series 5-kellon hyvästä tarjouksesta. Kello maksoi 369 euroa ja pohdin sen hankintaa muutaman päivän. Kello kummitteli koko ajan mielessäni, kunnes sitten päätin kuitenkin tilata sen. Onneksi tilasin sen silloin, koska tarjouskellot loppuivat melkein heti tilaukseni jälkeen ja olen ollut kelloon todella tyytyväinen.

AKTIIVISUUDEN MITTAUS

Parasta Apple Watchissa on ollut sen aktiivisuuden seuranta. Kello seuraa askelia tarkasti ja mittaa matkaa kaikista päivän aikana kertyneistä askelista. Pelaan edelleen aktiivisesti Pokemon GO:ta ja viikoittain minulle kertyy 50 kilometriä peliin helposti, vaikka aiemmin en ollut koskaan saanut kyseistä lukemaa täyteen.

Apple Watch myös kannustaa liikkumaan ja nousemaan ylös jos olen liian passiivinen ja pitkään paikoillani. Kello kehottaa nousemaan ylös ja liikkumaan muutaman minuutin ajan. Kellon avulla on myös mahdollista tehdä mindfulness hengitysharjoituksia ja rentoutua työnteon lomassa. Kello mittaa sykettä ranteesta, vaikkakin sykemittaus on jatkuvasti päällä ainoastaan urheilutilassa. Sykemittaus tuntuu kuitenkin olevan tarkka ja kellolla voi myös mitata EKG:n.

TREENITILAT JA UNENSEURANTA

Erilaisia treenitiloja kellosta löytyy paljon ja olen itse käyttänyt näistä pääasiassa vain juoksu- ja kävelytiloja. Välillä teen kotona myös treenin, jolloin käytössä on HIIT-urheilutila. Esimerkiksi juoksutreenistä kello näyttää luonnollisesti treeniin käytetyn ajan, juostut kilometrit ja askeleet, treenin aikana kulutetut aktiiviset sekä kokonaiskalorit, keskisykkeen sekä maksimisykkeen. Kellossa on myös sisäinen GPS, jonka avulla kello paikantaa juostun reitin tarkasti. Mainittakoon että Suunnon kellossa GPS tuli puhelimesta, joten puhelin oli oltava aina lenkillä mukana. Apple Watchin kanssa kellon voi jättää kotiin ja kellolla voi kuunnella myös musiikkia.

Unenseuranta Apple Watchissa saa miinusta, sillä unenseurantaan pitää ladata oma sovelluksensa. Unenseuranta on kuitenkin mahdollista kellolla, joten ihmettelen miksi tähän pitää olla kolmannen osapuolen sovellus. Lisäksi appien määrä kellon suhteen on iso, sillä kellon päivitykseen sekä aktiivisuuden seurantaan puhelimeen täytyy ladata omat sovelluksensa. Olisi hyvä jos kaikki nämä perustoiminnot löytyisivät yhden sovelluksen alta.

AKUN KESTO

Akun kestävyys ei ole myöskään huippuluokkaa, sillä kelloa saa ladata vähintään 1,5 päivän välein. Usein kelloa ladataankin kuulemma yöllä juurikin Applen oman unenseurannan puuttumisen vuoksi, mutta itse haluan nähdä miten olen yöni viettänyt. Itse lataaminen on onneksi helppoa ja nopeaa ja akun lataakin nopeasti täyteen esimerkiksi passiivisemman palaverin aikana, jolloin kellolle ei ole käyttöä. Apple Watchin näyttö on aina päällä, joka vie runsaasti akkua vaikka näyttöä pitäisikin himmeällä. Kuten myös muissa älykelloissa, Apple Watchiin saa näkyville saapuvat puhelut, viestit ja sähköpostit, mutta halutessaan tämän ominaisuuden saa pois.

ULKONÄKÖ

Apple Watchin kellotaulu on hyvin pitkälle muokattavissa mieleiseksi ja kelloon on mahdollista luoda juuri omanlaisensa kellotaulu. Itse tykkään nähdä kellonajan numeerisena sekä seurata aktiivisuutta "päänäytöltä" aina samalla vilkaisulla. Oma näyttöni on siis hyvin perusmallia, mutta tästä näen selkeästi kaiken haluamani.

Ulkonäöllisesti kello on omasta mielestäni sievä ja vaihdettavien rannekkeiden avulla ulkonäköä voi muokata. Oma rannekkeeni oli vaaleanpunainen (tietysti) ja valmiissa paketissa rannekkeesta tuli mukana kaksi eri kokoista ranneketta. Oma ranteeni on melko kapea, joten valitsin kellooni lyhyemmän rannekkeen. Aluksi tuntui myös oudolta, sillä rannekkeen ylimääräinen häntä työnnetään rannekkeen alle toisin kuin kelloissa yleensä.

Luonnollisesti kellosta löytyy myös Apple Pay, jota en ole vielä päässyt testaamaan. Tämäkin ominaisuus mahdollistaa puhelimen jättämisen kotiin.

Apple Watch Series 5 plussat:

+ Useita eri treenitiloja
+ Hyvä aktiivisuuden seuranta ja tarkka GPS ja askelmittaus
+ Vedenpitävä 50 metriin saakka 
+ Hyvä muokattavuus toimintojen suhteen
+ Helppo ja nopea ladata
+ Tarkka sykemittaus
+ Vaihdettavat rannekkeet
+ Selkeä ja riittävän pieni kellotaulu

Apple Watch Series 5 miinukset:

- Akun kesto
- Useita eri sovelluksia yhden sijaan
- Unenseurannan puute ilman kolmannen osapuolen sovellusta
- Näyttö aina päällä
 1. Kiitos tästä postauksesta! Itse painiskelen juuri sen kanssa, millaisen älykello ostaisin ja olen myös katsonut tätä kyseistä kelloa. Tuo akun huono kesto ja näytön jatkuva päällä oleminen saavat kuitenkin itseltäni kyllä ehkä hieman liian pitkät miinukset. :/ Täytyy jatkaa etsintöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opin tässä hiljattain että näytön saa itseasiassa asetuksista pois päältä ja niin, että aktivoituu aina rannetta nostaessa :) Tosin omasta kokemuksesta se ei säästä akun kestävyyttä kauheasti, mutta vähän. Ei tämä silti kahta päivää kestä, joten jos haluaa pidempään kestävän kellon niin tämä ei ole sun valinta tosiaan :)

   Poista
 2. Kivan näköinen, olen myös itse miettinyt nykyaikaista digikelloa jolla saisi unen ja aktiivisuuden seurannan. Tosi hyvä myös että oli tuo lepotila myös kys. tuotteelle ettei aina hohda yöllä valoisasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ollu todella hyvä 😍 Akku nyt on ainoa miinus, mutta nyt kun näytön sai pois päältä kuitenkin niin vähän auttaa 👌🏻

   Poista
 3. Kaunis tuo on! Onko koko kellollasi 40mm vai 44mm?

  VastaaPoista

Designed by FlexyCreatives