Älä laihduta-päivä 6.5.2016

Syömishäiriöliitto haastoi minutkin mukaan puhumaan laihduttamisesta ja siihen liittyvästä etenkin sosiaalisesta paineesta. Älä laihduta-päivän idea on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamisen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja etenkin pakkomielteitä.

"Tänä vuonna Älä laihduta -päivän teemana on Sairaan terve elämä. Ihmisillä on paine olla tehokkaita ja täydellisiä kaikissa rooleissaan. Täydellisyyteen pyritään keinoilla, jotka ovat näennäisesti terveitä. Todellisuudessa ne kuitenkin vahingoittavat sekä kehoa että mieltä. Haluamme saada ihmiset ajattelemaan, miten ulkoapäin tulevat vaatimukset vaikuttavat heidän elämäänsä. Onko oma elämä oikeasti omannäköistä? Tunnistaako ihminen omat halunsa ja toiveensa, vai vertaako hän itseään muihin ja antaa toisten odotusten määrittää itseään?"


Älä laihduta -päivän teesit:

Jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on.
Ei ole olemassa yhtä oikeaa kehon muotoa ylitse muiden.

Ihminen voi elää terveellisesti ja olla terve koosta riippumatta.
Laihduttamisen ei pitäisi olla ensisijainen tavoite, vaan tavoitteena pitäisi olla kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Moni elää näennäisesti tervettä elämää
Näennäinen terveellisyys tarkoittaa liikaa liikkumista ja liian vähän syömistä. Fyysisesti ihminen voi vaikuttaa terveeltä, mutta voi henkisesti huonosti.

Laihduttamiseen liittyy riskejä
Laihduttamisen epäonnistuminen aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja kelpaamattomuuden tunteita. Laihdutuskeinot ovat usein kaikkea muuta kuin terveellisiä. Jos paino on terveydellinen riski, pitäisi painon pudottaminen tapahtua keholle ja mielelle lempeällä tavalla, jolloin muutos voi olla pysyvää.

Vaikka olenkin itsekin tällä hetkellä Fitfarmin Bikini challenge nettivalmennuksella, jossa on tarkoitus polttaa rasvaa ja muokata kehoa, en kuitenkaan pidä tätä laihduttamisena. Itse näen laihduttamisen nimenomaan painonpudottamisena ja monet kysyvätkin minulta paljonko aion pudottaa painoa ja mitä painoa tavoittelen. Paino sitä, paino tätä. Kun harrastaa aktiivisesti kuntosalilla käyntiä, voi painaa hyvinkin paljon enemmän kuin saliharrastuksen alussa. Itselleni vaaka ei ole mikään mittari, vaan peilikuva kyllä kertoo kaiken tarpeellisen. Painoni todennäköisesti laskee tämän valmennuksen myötä, mutta pudonneen painon määrä ei kerro mitään onnistumisestani. Painon lasku sitäpaitsi liittyy ylimääräiseen rasvamassan määrään, josta pyrin pääsemään eroon. Mitään tikkua en itsestäni halua tehdä, ja viimeksi huomasinkin jo painavani liian vähän omalle keholleni. Painoin silloin 60 kiloa ja minun ei ollut hyvä olla. 

Aina omakaan suhtautumiseni ruokaan ei ole ollut täysin terveellä mallilla ja vaikka nykyään punnitsenkin jokaisen ateriani, en tee sitä siksi että ajattelisin laihduttavani. Rasvanpolton kannalta on tärkeää syödä oikein ja riittävissä määrin. Mikäli en syö tarpeeksi, kehoni ei ainakaan voi hyvin ja tarkoituksenani on voida kokonaisvaltaisesti hyvin jatkossakin. Tämä dieetti kestää 10 viikkoa ja tarkoituksena on jatkaa dieetin jälkeen terveellisellä, hieman toki runsaammalla ruokavaliolla. Ruokavalion on tärkeä tukea harjoittelua ja jokaisen omia tavoitteita.

Sitten Älä laihduta-päivän teeseihin. Ihan tällaisenaan en ole kehooni tyytyväinen, mutta en tyytymätönkään. En koe itseinhoa saati muita negatiivisia tunteita. Koen kuitenkin, että kehoni ansaitsee tulla kohdelluksi hyvin ja uskon, että sopiva määrä liikuntaa ja oikea, puhdas ruokavalio on avain kehon hyvinvointiin yhdessä riittävän levon kanssa. Ensisijaisesti en tosiaan tavoittele laihtumista vaan hyvinvointia. Olen huomannut olevani paljon energisempi uuden ruokavalion myötä ja liikunta on hyvää vastapainoa istumatyöhön. Lisäksi esimerkiksi Megazone tuo liikuntamuotona paljon iloa (ja välillä närääkin) elämään.

Onko tämä sitten sitä näennäisen tervettä elämää? Syödä gramman tarkkoja aterioita tasaisesti päivän mittaan ja treenata monta kertaa viikossa? Tiedän viime kerrasta jo omat rajani ja osaan tunnistaa kehon väsymyksen merkit. Viimeksi dieetin lopussa huomasin olevani jatkuvasti väsynyt ja palelin kovasti koko ajan. Tämä liittyi varmasti siihen itselleni liian alhaiseen 60 kilon painoon. 

Olen huomannut bikini challengen facebook-ryhmässä monen stressaavan nimenomaan painosta ja kuinka paino ei putoa. Aivan sama juttu oli huomattavissa viime kerralla, kun olin valmennuksessa mukana. Ryhmän valmentaja Satu Kalmi on painottanut, ettei BIkini challenge ole painonpudotusdieetti, kuten ei olekaan. Hän on myös ohjeistanut, että vaaka kannattaa heittää kokonaan nurkkaan ja antaa peilin kertoa kaiken tarvittavan. Muutokset eivät myöskään tapahdu hetkessä. Jos ohjeet eivät tunnu omilta, niitä voi aina soveltaa tai valmennuksen voi jättää kesken. Kehon muokkauksen kanssa ei ikinä pitäisi tehdä mitään sellaista mitä ei ihan oikeasti halua tehdä eikä tunnu hyvältä. Tällöin muutos jää helposti väliaikaiseksi, joista päästään taas uusien ongelmien pariin.


Voisin puhua tästä aiheesta vielä paljon enemmänkin, joten ehkä tässä olisi aihe, johon voisin myös Treenipäivän brändilähettiläänä paneutua enemmän. Kyseessä on Suomen suurin kuntotestitapahtuma, jossa pääsee testaamaan omaa kuntoaan mm. lihaskuntotestien ja cooperin muodossa. Treenipäivä on nimenomaan suunniteltu meille tavallisille ihmiselle ja Treenipäivä on tapahtumana sellainen, johon jokainen voi osallistua juuri sellaisena kuin on. 

Muistetaan siis jokainen jatkossa nauttia omasta itsestämme juuri sellaisina kuin ollaan! ♥

Designed by FlexyCreatives