Tankkauspäivä ja sen merkitys dieetillä

Kerroin teille edellisessä postauksessa uusimpia kuulumisia Bikinichallengen suhteen sekä tankkauspäivästä, jota vietin lauantaina. Kyseessä oli siis Cheat day eli suomeksi tankkauspäiväksikin kutsuttu päivä, jolloin sain viettää täysin vapaan syöntipäivän. Toki tankkauksen voi aina tehdä siististi ja ohjeiden mukaan, mutta ylimääräisten riisiannosten syöminen ei houkuttele itseäni yhtään, joten vietän päivän mieluummin täysin vapaasti syöden.

Tankkauspäivän merkitys on keholle suuri, sillä se on niin henkisesti kuin fyysisestikin tärkeä juttu. No miksi ihmeessä se herkkujen mättäminen on tärkeää? No siksi, että tiukan ruokavalion noudattaminen on kovaa hommaa. Kaikille ei ole aina niin helppoa punnita kaikki mitä suuhusi pistät sekä noudattaa tiettyä ruokarytmiä joka ikinen päivä. Syömisestä tulee helposti pelkkä suoritus ellei dieetillä olosta osaa nauttia edes jonkin verran. Omalla kohdallani dieetillä olo on helppoa, sillä tykkään ruokavalion rakenteesta sekä säännöllisesti syömällä energiatasot pysyvät yllä koko päivän ajan eikä verensokeriin tulee isoja notkahduksia. Etenkin työpäivinä rytmiä on helppo pitää yllä ja meidän työpaikalla moni muukin noudattaa jonkinlaista ruokavaliota, joten en ole sielläkään yksin. Osa työporukasta vetää välipalalla Snickersiä, osa taas fitnessrahkaa kuten sitä nimitämme.

Hiilihydraatti on tankkauspäivänä se homman ydin. Useimmiten dieetillä ruokavalio on vähähiilarinen ja aina kun tahtia halutaan kiristää, hiilarin määrä vähenee. Siksi tankkauspäivänä on tärkeää nauttia mahdollisimman runsaasti hiilihydraattia ja juuri sitä tässä kehoon siis tankataan. Rasvaa olisi hyvä vältellä myös vapaana syöntipäivänä vaikka ei aivan täysin ohjeiden mukaan tankkaisikaan. Kumpikaan vaihtoehto ei ole huono, mutta itse syön mieluummin irtokarkkeja kuin ylimääräisiä satseja vaikkapa riisiä. Tankkaus myös pitää kehon aineenvaihdunnan käynnissä, kun yhtäkkiä suusta tipahtaakin valtavat määrät hiilaria. Usein tankkauksen jälkeen kehossa vallitsee melkoinen hiilaripöhö, mutta pöhön laskeuduttua dieetti etenee jälleen aivan uudella vauhdilla. Paino saattaa nousta useitakin kiloja, mutta se on vain hetkellistä. Itsekin alan olla jo melkein niissä lukemissa kuin ennen tankkausta.
Mitä kaikkea itse sitten söin? Viime postauksessa vilahti jo iso kasa herkkuja ja en sentään syönyt niitä aivan kaikkia. Kuvassa on 500g irtokarkkeja, 200g suklaalevy, suklaapatukka sekä konvehtirasia. Paljastettakoon, että söin miltei kaikki irtokarkit (vain ihan muutama jäi), puolet suklaalevystä, suklaapatukan sekä yhden konvehdin rasiasta nyt kun sain sitä maistaa. Määrä kuulostaa paljolta, mutta kun on aikaa "vain syödä" klo 07-22 välillä, yllättävän paljon sitä kerkeää ja paljon jäi kuulkaa vielä syömättä. Päivän aikana söin toki myös pari croissantia ilmakuivatulla kinkulla ja mozzarellalla, yhden tavallisen suklaavanukkaan, pizzan, hieman sipsejä, lisää karkkeja, kanaa sekä valkosipuliaiolia appiukkoni 50v-synttäreillä. Iso kasa kaloreita ja sainhan minä itseni vedettyä ihan överiähkyyn asti, mikä ei tietysti näillä määrillä yllätä ollenkaan. Hyvää se kuitenkin oli ja tekisin näin samalla tavoin uudestaankin.
Nyt kun tankkauspäivä on takana, mieli on taas virkeä ja koska toteutin sen näin överisti, ei muuten tee yhtään tiukkaa palata takaisin niukkaan ruokavalioon. Monella jää herkkuvaihde päälle, mutta itse olin todella tyytyväinen normaaliin yhden leivän aamupalaani sunnuntaiaamuna. Seuraava tankkaus odottaakin sitten valmennuksen loputtua vaikka sainkin Emmalta jo luvan maistaa herkkuja Eveliinan synttäreillä, sillä onhan kyseessä vallan ainutlaatuinen tapahtuma. Silloin en kyllä aio pitää mitään mättöpäivää vaan maistaa mm. palan kakkua juhlan kunniaksi. Aion suhtautua herkkuihin siis normaalisti enkä lapata menemään tilaisuuden tullen!
  1. Huh, aika paljon kuitenkin menee. Toi on varmasti semmone make it or brake it siinä bikinidietissä, eträ jollain se jää päälle ja joku taas selviää todella hyvin sen jälkeen ja tulokset vaikuttaa suuremmilts kun se turvotus laskee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllähän sitä ruokaa tähän tyttöön uppoaa kun saa syödä :D Mulla onneks pahin foodbaby jäi näkemättä ja turvotus oli enemmän henkistä!

      Poista

Designed by FlexyCreatives