Haaveena bloggaaminen? Mitä pitäisi ottaa huomioon?

Blogin pitäminen on nykyaikainen päiväkirja ja joillekin bloggaamisesta on tullut jopa pääsääntöinen työ. Moni harkitsee aloittavansa bloggaamisen, mutta samalla päässä pyörii kysymys: Mitä pitäisi ottaa huomioon blogia aloittaessa? Itse aloitin bloggaamisen harrastuksena yli 5 vuotta sitten ja pitkä matka on kuljettu ensimmäisestä blogipostauksesta. Blogimaailakin on ehtinyt muuttua siinä välissä jo moneen otteeseen ja blogit ovat selkeästi ammattimaisempia kuin 5 vuotta sitten. Mitä sitten tulisi miettiä ennen bloggaamisen aloittamista? Tässä omat vinkkini siihen :)

Blogille nimi ja aihe

Ehkä selkein ja helpoin ohje, mutta välillä jopa vaikein toteuttaa. Nimi ei saisi olla liian pitkä ja sen olisi hyvä olla jokin muistettava, mutta ei kuitenkaan liian yksinkertainenkaan. Välillä yksinkertainen on toimiva ratkaisu toki myöskin. Esimerkiksi Cinderella's dark dancing shoes voisi olla kaunis nimi, mutta jos osoitteena on cinderellas-dark-dancing-shoes, se voi olla liian hankalasti muistettava. Tällöin ehkä simppelimpi cdds-osoite voisi toimia paremmin. 

Sitten se aihe eli onko blogisi muoti-, sisustus- vai lifestyleblogi. Kannattaa miettiä jo mistä aiheesta pääosin haluaa blogissaan kirjoittaa. Se helpottaa huomattavasti postausten suunnittelua ja blogillasi houkuttelet tietyistä asioista kiinnostuneita lukijoita. Valittua aihetta ei tarvitse tietystikään noudattaa liian tarkasti ellet itse niin halua.

Blogialusta (Wordpress vs Blogger vai joku muu)
Blogialustaa on tärkeä miettiä sen vuoksi, sillä alustat eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan. Monesta blogger on alustana liian tylsä, mutta toisille taas Wordpressissä on liikaa vaivaa. Bloggerin perusulkoasua en kyllä suosittele kenellekään ja ulkoasuja voi halutessaan ostaa mm. Etsystä.

Ulkoasu ja banneri
Ulkoasua sivuttiinkin jo edellisessä kappaleessa. Ulkoasun on tärkeä olla omannäköisesi, mutta kuitenkin selkeä ja luettava. Lisäksi etusivulta olisi hyvä löytyä itsestäsi tai blogisi aihealueeseen liittyvä kuva sekä pieni esittely, jotta blogiisi päätyvä lukija näkee heti millaisesta blogista ja bloggaajasta on kyse. Bannerista puhuttaessa tarkoitetaan blogin yläosassa olevaa pääkuvaa, joka näkyy blogin jokaisella sivulla. Banneri sisältää useimmiten kuvia ja/tai blogin nimen ja se toimii blogisi "pääotsikkona".

Mitä olet valmis itsestäsi kertomaan netissä?
Vaikka blogisi ei välttämättä koske sinua ihmisenä, kannattaa miettiä mitä haluat paljastaa itsestäsi netissä. Kasvottomana bloggaaminen toki onnistuu, mutta jos kyseessä on esimerkiksi muotiblogi, omaa itseä voi olla vaikea pitää piilossa eikä lukijakaan pääse samaistumaan sinuun myöskään lifestyle-blogin kohdalla. Useimmat pitävät perheensä, yksityiselämänsä pääpiirteittäin sekä työnsä blogin ulkopuolella. Valmistaudu myös siihen, että sinusta ja blogistasi voidaan käydä keskustelua netissä eikä välttämättä mitenkään hyvään sävyyn.

Materiaalia ainakin viiteen postaukseen jo heti valmiina ennen blogin julkaisua
Kun olet aloittamassa uutta blogia, postauksia olisi hyvä olla jo varastossa muutaman postauksen verran. Jos uusi mielenkiintoinen blogi ei päivity ensimmäiseen kahteen viikkoon, alkuinnostuksesta jää lukijalle tyhjä arpa käteen.

Bloggaaminen vie tunteja aikaa, oletko valmis siihen?
Aikaa blogin pitämisessä kuluu moneenkin asiaan. Juttujen kuvaaminen, kuvien käsittely, niiden asettelu sekä tietysti itse tekstin kirjoittaminen vievät kaikki aikaa eikä nyt puhuta ihan viidestä minuutista. Postauksia on myös hyvä suunnitella etukäteen, sillä harva pystyy päivittäin postailemaan lennosta. Myöskin talvella tämä kirottu pimeys haittaa esimerkiksi kuvaamista, kun päivän valoa on vain rajoitettu aika päivästä.

Sinulle sopiva postaustahti (päivittäin, joka toinen päivä, 3x viikossa?). Jos blogi ei päivity usein, ei sitä seurata
Blogin kirjoittaminen on vähän kuin kuntosalilla käynti. Moni uskoo käyvänsä salilla 5 kertaa viikossa, mutta todellisuudessa energiat riittävät kolmeen treenikertaan. Mieti siis etukäteen mahdollinen postaustahti ja kun pääset rytmiin, koita pitää siitä kiinni. Jos postaat esimerkiksi aina aamuisin, lukijasi tottuvat siihen.

Sopivat kuvausvälineet. Kukaan ei lue huonoilla kuvilla höystettyä hyvääkään blogia.

Kuvat, ne ovat nykyään suuressa roolissa blogeissa. Silloin kun itsekin aloitin bloggaamisen, oli ihan ok ottaa asukuvat peilin kautta, mutta nykyään monet käyttävät jopa ihan ammattikuvaajaa. Itselläni on myös ns. hovikuvaajana työkaverini Katri. Blogeista haetaan myös inspiraatiota kauniiden kuvien kautta eikä teksti ole välttämättä pääosassa postauksissa. Jos kuvat ovat kuitenkin pieniä ja huonolaatuisia, se heikentää hyvääkin blogitekstiä.

Mitä tavoittelet blogillasi?

Ehkä se tärkein kysymys eli kenelle ja miksi kirjoitat blogia. Tavoitteletko kenties mainetta ja mammonaa vai haluatko jakaa esimerkiksi kokkausvinkkisi muille? Oletko kenties intohimoinen sisustaja ja sinulle on omia juttuja, joita haluat tuoda esille?

Tässä muutamia juttuja, joita ainakin itse olisin kaivannut silloin kun blogia aloittelin. Toivottavasti näistä on apua! :)
  1. Hyviä asioita aloittelevalle ja lyhyen aikaa bloganneille. Itse ihmettelen aina sitä, että jos itse ei kuvaa, niin miksi kuvaajan nimeä ei esim. näy jutussa tai jos oma vakikuvaaja niin jopa blogiesittelyssä, onhan kuvat kuitenkin iso osa blogia ja etenkin sen ulkoasua. Hyvää keskiviikkoiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan juteltu tästä kuvausjutusta Katrin kanssa ja hän sanoi ettei tarvii mainita :) Silti kuitenkin aina sivulauseessa käy ilmi, että kuvat on taas Katrin tekosia. Voihan se olla ettei kaikki itse mainitse tai sitten kuvaaja ei halua mainintaa :)

      Kiitos kommentista ja ihanaa loppuviikkoa!

      Poista
  2. Hyvä kirjoitus! :) Jos nyt valkkaisin blogilleni uuden nimen, valkkaisin jonkin helpomman, sillä eemmaot on kamalan vaikea puheessa selittää.. mutta enää en halua sitä muuttaakaan, kun kaikki linkkaukset muuttuvat sitten niin hankaliksi :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun oli kans vaikea keksiä nimeä tälle blogille, mutta hyvähän tästä tuli :) Jos päädyt nimeä vaihtamaan niin kyllä se hyvä sieltä löytyy! ♥

      Poista

Designed by FlexyCreatives