Av, yv, saisko kuvaa päällä? Miten toimia nettikirpputoreilla?

Itse olen onnistunut nettikirppariostoissani ja myynneissäni pääsääntöisesti hyvin, mutta aina kaikki ei mene syystä tai toisesta niinkuin piti. Mihin sitten nettikirppareilla tulisi varautua?

Hupivaraajat
Kuvaasi ilmestyy "av" (alustava varaus, mutta ei sen kummempia selityksiä. Yleensä av tehdään silloin, kun halutaan tuotteesta lisää kuvia tai tietoja. Useimmat laittavat av:n perään sen mitä ovat vailla, mutta pelkkä av ilman muita infoja tai viestejä on yleensä huono merkki. Myös ostajat, jotka haluavat miettiä 2€ maksavan paidan ostamista päiväkausia, yleensä peruvat ostonsa ja tuotteessa ollut mahdollinen jono on ehtinyt hälventyä sillä välin. 

Huijarit
Yleisin tapa huijata on myydä olematon tuote postituksella ennakkomaksun kera ja kappas, tuote ei koskaan saavu perille. Useimmiten näistä syytetään postia ja sitäkin sattuu, mutta kun viesteihin vastaaminen loppuu tai päälle pärähtää esto, tiedät tulleesi huijatuksi. Useimmiten summa ei ole edes iso, mutta iso potti kertyy usealle henkilölle tehdyistä feikkimyynneistä ja näistä tulisi aina tehdä rikosilmoitus. Useimmiten rahat jää saamatta ja itsellesi jää paha mieli.  Netissä on myös sivustoja, joille on kerätty huijareiksi tiedettyjen nimiä esimerkiksi facessa. Jos jokin epäilyttää, kannattaa luottaa omiin vaistoihinsa. Huonot tuotteet ovat sitten taas eri lukunsa eli esim. uusina myydyt nukkaiset ja rikkinäiset tuotteet. 

Nouto ja odottelu
Itse suosin ainoastaan kalleimmissa tuotteissa noutoa enkä itse lähde toimittelemaan tuotteita paljon kotioveani kauemmas mikäli ostaja ei ikinä saavukaan paikalle. Välillä toki tulee esteitä, mutta sitäkin on nähty että treffit sovitaan turhaan ja toista juoksutetasm ilman aikomusta saapua paikalle. Jos tiedät olevasi estynyt saapumaan paikalle, ole rohkea ja ilmoita siitä. 

Korkeat hinnat
Niin netti- kuin tavallisillakin kirppareilla törmää usein kalliisiin tuotteisiin. Useimmiten korkeita hintoja selitellään korkealla ovh:lla, mutta ei kai kirpparin tarkoitus ole tehdä isoa taloudellista voittoa. H&M perustoppeja näkee myytävän samoilla hinnoilla kun kaupassa ja jotkut yrittävät jopa periä korkeampia postikuluja kuin on tarpeen. Toisaalta, jos olet ostamassa 10€ kenkiä postituksella, hinta onkin yhtäkkiä 17,60€ postikuluineen. Euron maksavien vaatteiden myyminen postituksella on usein turhauttavampaa kun vaivasta ei jää itselle mitään muuta hyötyä kuin se, että pääsee itse turhasta tavarasta eroon. Hyvähän sekin toki on. 

Kuvat päällä
Tämä ominaisuus ärsyttää itseäni eniten kun jokaisesta myytävästä tuotteesta halutaan kuvia päällä oli kyseessä sitten kengät, housut tai rannekoru. Kuvia pitäisi olla edestä ja takaa sekä sivuilta, jotta voidaan pohtia miltä perus S-kokoinen trikootoppi näyttäisi itsensä päällä. Useimmiten myytävät vaatteet ovat myyjälle joko liian isoja tai pieniä, joten kuvaaminen päällä ei ole mahdollista. Kuvien ottaminen myös useista tuotteista päällä eri suunnista on yllättävän työlästä hommaa. 

Sitten vielä lyhyt katsaus termistöön:

Av = alustava varaus
Yv = yksityisviesti
Hp = hintapyyntö
Mmm = myynnissä myös muualla
Spk = sisältää postikulut 
+ pk = plus postikulut

Millaisia kokemuksia teillä on nettikirppareista? 

 1. Ite oon myynyt sitä sun tätä nettikirppareilla ja kyllähän sillä ihan hyvää pientä lisätienestiä saa. En sitä kuvaamisrumbaa yms. kauheen kauaa jaksa putkeen :D Itelläni on tullut näitä, että pyydetty about 20 paidasta kuvaa päällä, oon laittanut, mutta loppuen lopuksi ei olla vastattu mitään.. Sama oon huomannut, että jos ostaja ei nouda parin päivän sisällä, niin ei se nouda sitten koskaan :D

  http://jennicarita.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se kuvaamisrumba on ihan tajuton kyllä :D Varsinkin niissä tapauksissa kun kuvat ei riitä ja pitää vielä muutamasta kappaleesta kuvata lisää kuvia. Eniten turhauttaa just se, kun osassa tapauksista koko vaiva menee ns. hukkaan. Vähän aika sitten olin myymässä eräitä kenkiä, joista oli nouto sovittu ja kauhea kiire ja hoppu oli saada kengät, nyt ne on edelleen myymättä..

   Poista
 2. Mitä ihmettä, en tiedä tuliko toi mun äskeinen viesti perille, se vain yhtäkkiä katosi :D Joka tapauksessa, mulle FB-kirppikset ovat uusi juttu ja oon vasta muutamia ostoksia ehtinyt tekemään. Toivottavasti en törmää huijareihin! Olisko sulla suositella hyviä FB-kirppiksiä, joilla ostaa tai myydä vaatteita ja asusteita? :) Vai mitä nettikirppiksiä oot käyttänyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut kuin tämä kommentti perille, mutta itse oon käyttänyt Facessa sellaista kuin Mango, Zara & Cubus-kirppis (vähän yli 10000 jäsentä). Siellä on eniten omaa tyyliäni vastaavia vaatteita ja kaikki on toiminu oikein hyvin aina siellä. Oon myös pk-seudun kirpparilla (osta, myy, vaihda, anna), mutta siellä on niin tiukat säännöt ja huono vaihtuvuus etten oikein tykkää. Oon myös sisustus- ja Ikea-kirppareilla, mutta niissä en oo ikinä vielä ostanut mitään.

   Huijareita varten löytyy tosiaan oma ryhmä, haulla sen löydät nimellä "Huijarit pois".

   Poista

Designed by FlexyCreatives