SIKIÖN RAKENNETUTKIMUS JA ’NISKATURVOTUSULTRA’

 Suomessa meillä on erinomainen neuvolasysteemi ja yksi iso osa sitä on sikiön rakennetutkimus ja ’niskaturvotusultra’. Tämä ultra tehdään kaikille halukkaille raskausviikoilla 11-13 ja näistä seulonnoista on siis täysi mahdollisuus kieltäytyä. Edellisessä raskaudessani kävimme sikiöseulonnoissa Jorvissa, mutta nykyään seulonnat tehdään HUSilla Bulevardilla. Niskaturvotusultrassa tehdään NT-mittaus, jolla tutkitaan onko sikiöllä mahdollisesti kromosomihäiriö. Niskaturvotusmittauksen lisäksi raskausviikoilla 8-12 voidaan tehdä seerumiseula verinäytteestä, jonka perusteella mahdollista kromosomihäiriötä voidaan diagnosoida tarkemmin.

SIKIÖN RAKENNETUTKIMUS JA ’NISKATURVOTUSULTRA’

Meidän ensimmäinen kunnallinen ultra osui raskausviikoille 13 + 1, sillä neuvolassa terveydenhoitaja suositteli varaamaan ajan mahdollisimman myöhään sallitun aikajakson sisällä. Isompaa sikiötä on helpompi tutkia ja tästä syystä kuuntelinkin tätä neuvoa. Rakennetutkimuksessa tutkitaan muutakin kuin pelkkä niskaturvotus, vaikka se toki usein esiintyykin tämän kyseisen ultran puhekielisessä nimessä. Muita tutkittavia asioita ovat mm. mahalaukku, pään rakenteet, raajat sekä tietysti sydämen syke.

Ultrassa käynti on itselleni aina jännittävä kokemus, sillä totta kai jännitän miten pieni siellä masussa voi. Ultraus tuntui todella pitkältä ja sanonta odottavan aika on pitkä piti tässäkin paikkansa. Ultraus ei oikeasti kestänyt kauaa, mutta se tuntui silti pieneltä ikuisuudelta. Onneksi kätilö totesi kaiken näyttävän hyvältä ja saatoimme huokaista helpotuksesta. Myöhemmin saimme postissa vauvamme riskiluvut, jotka näyttivät myös erinomaisilta 💕

Ultran jälkeen kävimme mieheni kanssa viettämässä hieman yhteistä aikaa kahdestaan Helsingin keskustassa ja poikkesimme mm. Ekbergillä, josta ostin meille ison kassillisen kaikkia herkkuja. Ekbergillä käynnistä tulikin meille pieni perinne ultrausten yhteydessä. Kävimme yhdessä myös kiertelemässä urheilukauppoja, sillä mieheni oli juuri lähdössä kavereidensa kanssa Leville laskettelemaan ja hän tarvitsi (halusi) sinne uusia laskettelujuttuja. Kävimme yhdessä myös oluthuone Juovassa ja onkin ollut ihana huomata, miten hyvä ja monipuolinen valikoima alkoholittomia hyviä oluita on olemassa. Pidän itse sour-tyylin oluista ja vinkkinä kerrottakoon, että Mikkellerin Limbo on oma suosikkini.

Seuraava kunnallinen ultra meillä olikin niin sanottu rakenneultra, jonne suuntasimme raskausviikolla 21. Myöhemmin raskauden aikana olemme ennättäneet käydä myös paljon odotetussa 3d/4d-ultrassa, joka olikin aivan ihana kokemus kaikin puolin. Näistä kuitenkin tarkemmin lisää sitten hieman myöhemmin 💕

Lähetä kommentti

Designed by FlexyCreatives